Wat is SSID?

Vrijdag 24 Maart 2023 4 minuten en 36 seconden leestijd

Wat is SSID?

Wat is het nut van een SSID?

Als je een draadloos netwerk instelt, dan moet je een SSID kiezen. De naam die je kiest wordt zichtbaar voor iedereen in de buurt die verbinding probeert te maken met een draadloos netwerk. Dit is handig, omdat mensen zo het juiste netwerk kunnen kiezen om mee te verbinden wanneer er meerdere draadloze netwerken in de buurt zijn.

Een SSID is ook belangrijk voor de beveiliging van een draadloos netwerk. Als je een sterk wachtwoord instelt wordt deze gecombineerd met de SSID om een unieke netwerkidentiteit te creëren. Dit helpt bij het beveiligen van het netwerk, omdat kwaadwillenden zowel de juiste SSID als het juiste wachtwoord nodig hebben om in te kunnen loggen op jouw netwerk. Het is hierbij wel verstandig om te kiezen voor een naam voor je SSID die je zelf gemakkelijk kunt onthouden, zodat je deze niet vergeet wanneer je een keer de verbinding verliest. Met name in grote appartementencomplexen wordt het anders een behoorlijk zoektocht.

Wat is het SSID-nummer?

Wanneer je een router ontvangt van je internetaanbieder, dan heeft deze vaak al een SSID, een netwerknaam. Vaak is dit een combinatie van letters en cijfers die je tijdens de installatie van je netwerk aan kunt passen. Deze letters en cijfers vormen zo tijdelijk een SSID of netwerknaam.

Waar vind ik het SSID van mijn netwerk?

Heb je de netwerknaam niet veranderd nadat je een router van je provider hebt ontvangen? Dan vind je de SSID meestal op een sticker op de router of in de installatiehandleiding van de provider. Je kunt het ook via een al verbonden apparaat vinden op een van de volgende manieren:

• Windows: Klik op het pictogram voor netwerkverbindingen, meestal in de hoek rechtsonder in je scherm. De beschikbare netwerken worden nu weergeven, inclusief de SSID/netwerknaam. De SSID van je huidige netwerk wordt weergeven met een vinkje of het label “verbonden”.
  • Mac: Klik op het wifi-pictogram in de balk bovenaan het scherm. De SSID van je huidige netwerk wordt weergeven met een vinkje ernaast.
  • iOS (iPhone & iPad): Ga naar Instellingen en tik op wifi. De SSID van je huidige netwerk wordt weergeven met een vinkje ernaast.
  • Android: Ga naar Instellingen en tik op wifi. De SSID van je huidige netwerk wordt weergeven met een vinkje ernaast.

Hoe maak ik verbinding via SSID?

Om verbinding te maken met een netwerk via SSID volg je deze stappen:

1. Ga naar de wifi-instellingen op je apparaat.
  2. Zoek in de lijst naar de beschikbare netwerken en selecteer degene met de SSID/netwerknaam waarmee je verbinding wilt maken.
  3. Voer het wifi-wachtwoord in.
  4. Wacht tot het apparaat verbinding maakt. Dit kan een paar seconden duren, afhankelijk van de snelheid van je netwerk en apparaat.

Hoe SSID aanpassen?

Wil je de netwerknaam veranderen, dan volg je de volgende stappen:

1. Maak verbinding met je router via een UTP-kabel of wifi.
  2. Open een webbrowser en typ het IP-adres van je router in de adresbalk. Het standaard IP-adres is vaak 192.168.1.1 of 192.168.0.1, maar dit kan verschillen afhankelijk van het merk en model van je router. Weet je je IP-adres niet? Dan kun je dit eenvoudig vinden door te Googlen op “Wat is mijn IP-adres”.
  3. Voer je gebruikersnaam en wachtwoord van je router in om in te loggen. Als je deze niet hebt of weet, dan vind je deze vaak op een sticker op je router of in de handleiding.
  4. Zoek in de instellingen naar de optie voor het wijzigen van de SSID of netwerknaam. Dit staat vaak onder een tabblad met een naam vergelijkbaar ‘draadloos’, ‘wireless’ of ‘wifi’.
  5. Typ je gewenste SSID in bij het veld dat hiervoor bedoeld is. Meestal moet je je router vervolgens opnieuw opstarten.
  6. Je nieuwe SSID zal vervolgens te vinden zijn bij je netwerken in de buurt.

Kunnen meerdere draadloze netwerken hetzelfde SSID hebben?

Ja, meerdere draadloze netwerken kunnen hetzelfde SSID hebben, maar we raden aan om dit te voorkomen. Als meerdere netwerken dezelfde SSID hebben kan het moeilijk zijn om het juiste netwerk te vinden en kan het zelfs voorkomen dat je automatisch verbinding maak met het verkeerde netwerk, als beveiliging ervan ontbreekt.

Bovendien kunnen meerdere netwerken met dezelfde SSID interfereren met elkaar, wat de prestaties en de betrouwbaarheid van je netwerk kan beïnvloeden. Kortom, het is verstandig om je draadloze netwerk een unieke SSID te geven en niet dezelfde naam als een ander netwerk in de buurt.

Wat is verborgen SSID?

Een verborgen SSID is een draadloos netwerk waarvan de SSID/netwerknaam niet wordt uitgezonden en dus niet zichtbaar is in de lijst met netwerken in de buurt. Om verbinding te maken met een verborgen SSID moet je de naam handmatig invoeren en deze dus weten.

Waarom SSID verbergen?

Het verbergen van je SSID kan een beveiligingsmaatregel zijn om het voor ongewenste gebruikers moeilijker maken om je netwerk te vinden en om er verbinding mee te maken. Als je de naam van het netwerk niet weet ga je dit netwerk immers niet kunnen vinden.

Je SSID verbergen kan echter ook onhandig zijn, omdat je dus iedere keer dat je opnieuw verbinding moet maken opnieuw de naam in moet vullen. Bovendien is het als maatregel tegen kwaadwillenden vrij ineffectief. Er bestaat namelijk speciale software waarmee je een verborgen netwerk alsnog kunt detecteren. Je kunt dit zelfs gratis downloaden.

Snelheid van je netwerk meten

Wil je graag weten hoe snel je netwerk daadwerkelijk is? Doe dan onze gratis speedtest en ontdek vrijblijvend en anoniem je download- en uploadsnelheid.