100% onafhankelijk
100% gratis
Vragen? 088 3232 032

Kan ik mijn e-mailadres houden als ik van provider wissel?

Dinsdag 7 Mei 2024 7 minuten en 7 seconden leestijd

Kan ik mijn e-mailadres houden als ik van provider wissel?

Als je iets online bestelt, bij zorginstellingen, de overheid en bijvoorbeeld je werk, overal vragen ze om je e-mailadres. Bij veel internet providers kun je een eigen e-mailadres aanmaken, maar wat gebeurt er met dat adres als je wilt overstappen naar een andere provider? Dat leggen we je uit in dit bericht.

Kan ik mijn e-mailadres overzetten naar een andere provider?

Internet providers als KPN, Ziggo en DELTA bieden je de mogelijkheid om een e-mailadres aan te maken met @providernaam.nl. Dit is een gratis dienst, maar je hebt daar wel een internetabonnement voor nodig bij de betreffende provider.

Als je over wilt stappen naar een andere internet provider kan zo’n provider e-mailadres lastig zijn omdat je je provider e-mail niet mee kunt nemen naar je nieuwe provider. Wel zijn providers verplicht je nog zes maanden toegang te geven tot het adres als je overstapt. En dat geeft jou tijd om je nieuwe e-mailadres door te geven aan de mensen en instanties die je adres nodig hebben.

Kun je je KPN e-mailadres behouden als je overstapt?

Als één van de weinige internet providers biedt KPN je de mogelijkheid om je e-mailadres te houden. Sowieso hou je tot zes maanden na je overstap toegang tot je KPN e-mailadres. Na die tijd kun je tot wel vijf mailboxen behouden voor een vast bedrag per maand. Let op! Je kunt alleen een jaarcontract afsluiten. Als je overstapt naar een provider die onder KPN valt zoals KPN Zakelijk of Solcon kun je het abonnement maandelijks opzeggen.

Kun je je e-mail behouden als je overstapt naar Ziggo?

Net zoals bij veel andere providers kun je je Ziggo e-mailadres tot zes maanden nadat je bent overgestapt blijven gebruiken. Na die tijd vervalt de toegang tot je account.

Kun je je Odido e-mailadres houden als je overstapt?

Odido is per 31 maart 2024 gestopt met het aanbieden van provider e-mailadressen. Dit hebben zij aangekondigd in september 2023 na de naamswijziging van T-Mobile naar Odido. De reden waarom zij zijn gestopt is omdat zij vonden dat de dienst niet meer de ervaring gaf die zij vinden passen bij de behoeftes van de gebruiker. De dienst werd door steeds minder mensen gebruikt en er zijn goede (gratis) alternatieven.

Kun je je Caiway, DELTA of Online.nl e-mailadres meenemen als je overstapt?

Gebruikers van een Caiway e-mailadres hebben de mogelijkheid om hun adres te blijven gebruiken na hun overstap. Daar betaal je dan wel een vast bedrag per maand voor.

Voor DELTA en Online.nl e-mailadressen geldt dat je tot zes maanden na je overstap gebruikt kunt maken van de dienst en de toegang daarna stopt.

Waarom kun je je provider e-mailadres niet houden?

Je vraagt je misschien af waarom je je provider e-mailadres niet kunt behouden na die zes maanden. Dat heeft alles te maken met de kosten die je provider maakt voor onder andere het onderhouden van het platform en de opslag van je e-mails. KPN en Caiway bieden je de mogelijkheid om je e-mailadres te houden. Je betaalt dan een vast bedrag per maand om deze kosten te dekken.

Kun je een provider onafhankelijk e-mailadres aanmaken?

Wij raden je aan om een provider onafhankelijk e-mailadres aan te maken. Daarmee zit je niet langer vast aan je huidige internet provider en kun je overstappen wanneer je maar wilt. Door nu al over te stappen naar een onafhankelijk e-mailadres heb je voldoende tijd om ervoor te zorgen dat het nieuwe e-mailadres bekend is op de plaatsen waar dat nodig is. Als die interessante internet (& tv) deal dan voorbij komt kun je overstappen zonder rekening te hoeven houden met je provider e-mailadres.

Wil je de beste internet (& tv) deals op jouw adres direct ontdekken? Doe dan nu de gratis postcodecheck en ontdek alle mogelijkheden.

Er zijn inmiddels meer dan genoeg alternatieven voor je provider e-mailadres. Wij zetten er een aantal voor je op een rij:

  • Hotmail / Outlook: Hotmail is misschien wel de bekendste aanbieder van onafhankelijke e-mailadressen. Je kunt bij hen gratis een e-mailadres aanmaken. Goed om te weten is dat zij privacy belangrijk vinden. Zo hebben zij verklaard de inhoud van e-mails of bijlagen niet te scannen voor advertentiedoeleinden.
     
  • Gmail: In 2017 heeft Google al aangekondigd te stoppen met het scannen van Gmail-berichten. Je komt misschien wel gepersonaliseerde advertenties tegen, maar die informatie is dan verzameld via andere Google-diensten zoals je zoekactiviteiten.
     
  • iCloud Mail: Apple, het bedrijf achter iCloud Mail heeft verklaard dat zij de inhoud van mails niet gebruiken voor advertentiedoeleinden. Zij staan bekend om hun sterke standpunt op het gebied van privacy.
     
  • ProtonMail: Dit Zwitserse bedrijf staat bekend om hun sterke privacybescherming en end-to-end encryptie. Zij vragen niet om persoonlijke informatie bij het aanmaken van een account. ProtonMail biedt zowel een gratis versie, als een betaalde versie die meer opslagruimte biedt.
     
  • Eigen domeinnaam: Een andere optie is om een eigen domeinnaam te registreren. Je kunt bijvoorbeeld een e-mail only pakket via Transip nemen. Dan heb je je eigen domeinnaam en kun je zelf kiezen wat achter het @ komt te staan, bijvoorbeeld je eigen naam. In tegenstelling tot voorgaande opties zitten hier wel kosten aan verbonden.

Wat zijn de voordelen van een e-mailadres bij je provider?

Wij kunnen geen voordelen van een e-mailadres bij je internet provider noemen. In het verleden zou privacy een pluspunt kunnen zijn geweest, maar inmiddels zijn andere partijen, zoals je hierboven kunt lezen, hierin ook betrouwbaar en nemen ze je privacy zeer serieus.

De mening van onze collega Remco

"Als ik zou moeten kiezen, zou ik geneigd zijn om te gaan voor een combinatie van privacy, betrouwbaarheid en gebruiksgemak. Een dienst als ProtonMail zou hoog op mijn lijst staan vanwege de sterke nadruk op privacy en veiligheid, inclusief end-to-end encryptie en het feit dat het is gevestigd in Zwitserland, dat bekend staat om zijn strenge privacywetten.

Voor meer gepersonaliseerde of professionele communicatie zou ik overwegen een eigen domeinnaam te registreren en deze te koppelen aan een betrouwbare e-mailhostingdienst die een goede balans biedt tussen functionaliteit, gebruiksvriendelijkheid en privacybescherming. TransIP zou in dit scenario een goede keuze kunnen zijn, vooral als ik op zoek ben naar een dienst binnen de Europese Unie die mogelijk betere naleving van de GDPR-vereisten biedt.

De keuze hangt uiteindelijk af van persoonlijke of zakelijke behoeften, hoeveel controle je wilt hebben over je e-mailomgeving en je budget. Het belangrijkste is om een dienst te kiezen die je vertrouwt en die voldoet aan je eisen op het gebeid van privacy, veiligheid en functionaliteit."

Onze tips als je een provider onafhankelijk e-mailadres aan gaat maken

Kies jij ervoor om een provider onafhankelijk e-mailadres aan te maken? Dan ben je niet langer afhankelijk van je huidige provider en heb je de vrijheid om over te stappen naar een nieuwe internet provider wanneer je maar wilt.

Hierboven hebben we je al wat tips gegeven voor aanbieders van onafhankelijke e-mailadressen. Maar waar moet je op letten als je een nieuw e-mailadres aanmaakt? Wij hebben onze tips voor je op een rij gezet:

  • Regel het alvast: heb je nog geen plannen om over te stappen naar een nieuwe provider? Dan kan het toch geen kwaad nu al een onafhankelijk e-mailadres aan te maken en te starten met de tips hieronder. Je hebt dan voldoende tijd om alles te regelen en bent flexibel om over te stappen als er een mooie aanbieding voorbij komt.
     
  • Maak een lijst: op die lijst zet je de bedrijven, organisaties, instellingen en personen waaraan je je nieuwe e-mailadres moet doorgeven.
     
  • E-mails doorsturen: stuur belangrijke e-mails door naar je nieuwe e-mailadres. Vergeet bijvoorbeeld niet die concertkaartjes die je vorig jaar al hebt gekocht. Wist je dat de verschillende providers een doorstuurfunctie bieden. Zo krijg je de e-mails van organisaties en contacten waarbij je je e-mailadres nog niet hebt aangepast nog wel binnen. Let op! Zes maanden na je overstap stopt deze functie.
     
  • Bewaar je wachtwoord goed: na je overstap kun je nog zes maanden gebruik maken van je provider e-mailadres. Bewaar het wachtwoord van je account wel goed, die kun je in die periode namelijk niet meer aanpassen.

Ontdek de beste internet (& tv) deals

Nu je weet dat je niet langer vast zit aan je provider e-mailadres ben je vast benieuwd welke internet (& tv) deals er beschikbaar zijn op jouw adres. Je ontdekt het razendsnel met onze gratis postcodecheck. Voer je postcode en huisnummer in en je krijgt direct een verzicht met alle beschikbare providers en abonnementen op jouw adres.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking