100% onafhankelijk
100% gratis
Vragen? 088 3232 032

Verschil tussen Bits en Bytes

Woensdag 12 December 2012
Laatste update: Vrijdag 5 November 2021 3 minuten en 3 seconden leestijd

Verschil tussen Bits en Bytes

Internet snelheden worden op verschillende manieren gemeten. Een veel voorkomende fout is dat men zegt "Ik heb een verbinding van 60 MB" (megabyte) terwijl het eigenlijk een 60 Mb (megabits) verbinding is. Het lijkt hetzelfde, maar toch is het een wezenlijk verschil. Maar wat is dit verschil? Om dit verschil goed uit te kunnen leggen vertellen wij jou eerst wat bits en bytes zijn.

Wat is een bit?

Een bit is de kleinste eenheid van data/informatie in een computer. Een bit kan maar twee waardes hebben, namelijk 0 of 1. Deze waardes kunnen ‘aan/uit’, ‘ja/nee’ of ‘waar/niet waar’ betekenen. Bits worden gebruikt om de verbindingssnelheid te meten. Meestal in de vorm van megabits. Bits worden gegeven in kleine letters b. Dit betekent dat een megabit dus aangegeven wordt als Mb.

Wat is een byte?

Een byte is een groep van 8 bits. De term byte is afgeleid uit de worden ‘by eigth’. Een individuele bit is niet te lezen door een computer. Een computer kan pas iets met de gegevens vanaf een byte (dus 8 bits). Bytes gebruiken we met het meten van de gegevensgrootte. Waar een bit maar bestaat uit één 0 of 1, bestaat een byte uit acht keer 0 of 1. Een voorbeeld van een byte kan dus zijn: 0000 0000, of 1111 1111.

Een byte wordt gebruikt om de grootte van een bestand te meten. Dit kunnen we vergelijken met een pak melk. De inhoud van een pak melk wordt altijd aangegeven in liters. Dit is de standaard meting om de inhoud aan te geven. Om de grootte van computerbestanden te meten is een byte de standaard eenheid.

Één byte heeft maar liefst 256 mogelijke combinaties. Hoe groter het aantal mogelijke combinaties, hoe groter het opslaggeheugen is. Zo bestaat 1 kilobyte (KB) uit 1000 bytes, 1 megabyte (MB) uit 1 miljoen bytes, 1 gigabyte (GB) uit 1 miljard bytes en 1 terabyte (TB) uit 1 biljoen bytes. Bytes worden gegeven in hoofdletters B. Een kilobyte wordt daarom dus KB.

Elke letter, cijfer of karakter vormt een combinatie van nullen en enen in een byte. De combinaties van nullen en enen wordt ook wel binairy code genoemd. Hiermee worden instructies aan de computer gegeven  met combinaties van de cijfers 0 en 1.

Wat is het verschil tussen een bit en een byte?

Het verschil tussen een bit en een byte is de factor 8. Er zijn namelijk 8 bits nodig voor 1 byte. Dus 1 megabyte is 8 keer groter dan 1 megabit. Wij hebben de verschillen nog een keer voor jou op een rijtje gezet:

  • Een bit bestaat uit een 0 of een 1 / Een byte bestaat uit acht keer 0 of 1.
  • Een bit wordt weergegeven met een kleine b / een byte wordt weergegeven met een hoofdletter B.
  • Een bit kan maar 2 waardes hebben / Een byte kan maar liefst 256 mogelijke combinaties hebben.
  • We gebruiken bits om een verbindingssnelheid te meten / we gebruiken bytes om de grootte van computerbestanden te meten.

Hoe meet je je internetsnelheid met bits en bytes?

Je kunt beide eenheden gebruiken om je internetsnelheid te meten.

Stel je wil een bestand downloaden van 100 megabytes (MB) met een 100 megabit internet verbinding dan kost dit je 8 keer 1 seconde. Je download dus daadwerkelijk met 12,5 MB per seconden.

Je internetsnelheid wordt dus altijd weergegeven in mbits (Mb). Wil je Weten welke snelheden er op jouw adres mogelijk zijn? Doe dan onze gratis postcodecheck.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een Youtube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.

 

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking