Vrijdag 17 December 2021 3 minuten en 28 seconden leestijd
Er zijn nog maar twee providers in Nederland die gebruik maken van deze techniek, dat zijn Delta en KPN. De snelheid van het internet is in de afgelopen jaren nogal veranderd. Een aantal jaar geleden gebruikte je het internet alleen om te mailen of om informatie op te zoeken. Tegenwoordig hebben we een huis vol met apparaten die gebruik maken van het internet, zoals smartphones, tablet, slimme speakers en camera’s. We zijn dus afhankelijk van snellere en betrouwbare beeldverbindingen. We willen namelijk gamen, videostreamen, beeldbellen, en dit allemaal tegelijk!
XGS-PON staat voor tien (X) Gigabit Symmetrisch – Passive Optical Network. Dit is een hele lastige naam, maar het komt er op neer dat er met deze technologie (lijn)snelheden gehaald worden tot 10 Gbps. Hierdoor kan er bij jou thuis zo’n 8 Gbps beschikbaar zijn. Waarom is dit dan geen 10 Gbps? Dit komt onder meer door foutcorrectie. Ook is deze lijn al voorbereid op lijnsnelheden tot 25 Gbps. Zo is het klaar voor al de dingen waar we in de toekomst nog sneller internet voor willen. Bijvoorbeeld voor televisie in 8K kwaliteit en de virtual reality wereld.
De XGS-PON technologie maakt gebruik van splitters, hierdoor kan het netwerk door verschillende klanten tegelijk gebruikt worden. Dit zorgt er voor dat het sneller uitgerold kan worden. Omdat er weinig tot geen handwerk nodig is voor installatie, zullen storingen nauwelijks nog voorkomen. Een bijkomend voordeel is dat er minder straatkasten nodig zijn. Omdat het netwerk op afstand gemonitord kan worden, kan het aantal monteursbezoeken beperkt worden.
Er zijn op dit moment twee internetproviders die gebruik maken van deze technologie. Dat zijn KPN en Delta. Bij KPN kun je een snelheid halen tot 1 Gbps, bij Delta is deze snelheid 8 Gbps. Delta bood in 2018 al snelheden tot 1 Gbps aan. Ze is de eerste internetprovider die 8 Gbps aan kan bieden. Delta heeft deze technologie voor het eerst toegepast in het Zeeuwse Kapelle en gaat het nu standaard gebruiken voor de aanleg van nieuwe glasvezelnetwerken in Nederland. Deze abonnementen bieden uploadsnelheden en downloadsnelheden tot 8 Gbps. Dit is vijftig keer sneller dan een gemiddeld huishouden. Wanneer je dit abonnement bij Delta kiest krijg je ook een nieuw modem. Dit modem is standaard voorzien van wifi 6. Wifi 6 kan deze snelheden aan, heeft minder last van andere netwerken en presteert beter.
Ben je benieuwd of Delta ook leverbaar is op jouw adres? Je kunt bij ons de gratis postcodecheck doen!
Er zijn drie soorten internetmogelijkheden, namelijk DSL internet, Kabelinternet en glasvezelinternet.
DSL internet is internet over de traditionele telefoonaansluiting. Je sluit je verbinding aan via een DSL kabel. Dit is het verbindingsstuk tussen je modem en het ISRA punt in je huis. Bij deze techniek loopt het internetsignaal door de telefoonlijn. Door het menselijk oor is dit signaal niet te horen, maar wanneer je het op de juiste manier aansluit kan dit signaal omgezet worden in internet.
Kabelinternet is breedband internet dat wordt geleverd via het traditionele kabeltelevisienetwerk. Je maakt gebruik van de kabel die van oudsher bedoeld is voor de televisie. Je kunt via deze aansluiting ook bellen en internetten. Met deze internetsoort maak je gebruik van een coax kabel. Deze kabels kunnen beeld en geluid overdragen. Een grote aanbieder van kabelinternet in Nederland is Ziggo. De down- en uploadsnelheden kunnen met kabelinternet hoger ligger dan met DSL internet.
Met glasvezelinternet worden digitale gegevens doorgegeven door laserlicht. Dit licht schakelt met een hoge snelheid in en uit. Hoe sneller de laser knippert, hoe sneller de gegevens worden doorgegeven. Met glasvezelinternet zijn de down- en uploadsnelheid altijd gelijk aan elkaar. Er kunnen ook hogere internetsnelheden gehaald worden dan met een andere techniek. Glasvezelinternet is niet overal beschikbaar, maar wordt op steeds meer adressen mogelijk.
Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een Youtube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.