Woensdag 28 December 2022 3 minuten en 39 seconden leestijd
Digitenne is een Nederlands netwerk voor digitale radio en televisie via de ether, waarbij je geen tv aansluiting nodig hebt. Met Digitenne kijk je al je favoriete programma’s, waar je ook bent. Bijvoorbeeld op de camping of op de boot, maar je kunt ook thuis kijken. Het signaal komt uit de lucht, dus het enigste wat je nodig hebt is een stopcontact en een tv. Een groot voordeel van Digitenne is dat je tv af kunt sluiten zonder een internet abonnement. Hierdoor blijven je maandelijkse kosten laag.
Digitenne maakt gebruik van DVB-T techniek. Dit staat voor Digital Video Broadcasting Terrestrial. Nederland 1, 2 en 3 zijn altijd gratis te ontvangen met iedere willekeurige DVB-T ontvanger, zonder abonnement of Smart card. Publieke omroepen zijn namelijk voor iedereen toegankelijk. Als je commerciële zenders wilt ontvangen met Digitenne heb je een abonnement van KPN nodig.
De draadloze televisie wordt via de ether verzonden en het signaal wordt opgevangen door een relatief kleine antenne. De ether is hierbij de DVB-T2 ontvanger. Het signaal wordt gereed gemaakt voor je televisie door middel van een tuner. Dit is een apparaat welke het digitale signaal verwerkt. De tuner geeft het signaal daarna weer door aan de televisie.
Voor Digitenne heb je een antenne, een digitale ontvanger, benodigde kabels, een abonnement op Digitenne en een geschikt televisietoestel nodig.
Als jij een Digitenne abonnement afsluit bij KPN ontvang je een digitale tv ontvanger of een insteekkaart (CI+ module). De digitale tv ontvanger is een klein kastje die de signalen omzet waardoor je tv kunt kijken. Deze ontvanger wordt ook wel een decoder of een DVT-T2 ontvanger genoemd. De ontvanger beschikt over een DVB-T2 Tuner. Hierdoor ontvang je signalen van een antenne en hoef je geen kabel aansluiting te hebben. Je hebt wel stroom nodig.
Voorheen konden klanten door middel van een insteekkaart Digitenne kijken. KPN heeft in 2017 de rechten voor Digitenne verworven. Dit kon op één voorwaarde, Digitenne moest over op DVB-T2 en zou dus niet meer mogelijk zijn met een CI+ module. De insteekkaarten werden hiermee afgeschaft. Toch heeft KPN per 27 januari 2022 weer de CI+ module geïntroduceerd. Deze is dus terug van weggeweest. Om gebruik te maken van een CI+ module moet je tv wel aan bepaalde eisen voldoen. De tv moet voorzien zijn van een CI+ ingang, de tv heeft een DVB-T2 ontvanger en de tv schikt over de H.265 High Efficiency Video Code (HEVC).
Bij KPN ontvang je Digitenne voor maar €18,- per maand. Als je al interactieve tv van KPN hebt kost Digitenne nog maar €5,- per maand. Met Digitenne kun je overal goedkoop tv kijken. Het is simpel in gebruik en het aanbod is compleet. Je kunt in slechts 10 minuten al genieten van 32 zenders.
In 1993 begon het bedrijf Nozema in Nederland met de ontwikkeling van DVB-T. Vanaf december 1997 werden er test uitzendingen gedaan via een DVB-T zender en in 2000 ging er een zender de lucht in. In 1999 werd er een stichting opgericht die de introductie van Digitenne moest gaan verzorgen, waarbij Nozema, KPN en NOB ieder 30 procent van de aandelen in handen kregen. 10 procent kwam in handen van de publieke omroepen.
In 2002 kreeg Digitenne toestemming om het netwerk tot en met 2017 te exploiteren en in 2003 werd het Digitenne signaal actief in het gebied rond Amsterdam, Haarlem, Alphen aan den Rijn, Hilversum en Almere. In 2004 was het in vrijwel de hele randstad te ontvangen. KPN begon vanaf 2004 KPN Digitenne te verkopen. In 2006 nam KPN Nozema en NOB over en sindsdien heeft KPN een semi-monopolie op de digitale ethermarkt.
In de afgelopen jaren is het aantal abonnees van Digitenne flink afgenomen, mede door de komst van andere mogelijkheden.
Wil jij graag Digitenne van KPN of wil je graag een tv abonnement met internet erbij? Bij ons kun je internet en tv abonnementen met elkaar vergelijken. Je kunt door middel van onze gratis postcodecheck zien welke providers leveren op jouw adres en welke abonnementen er mogelijk zijn.
Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een Youtube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.