100% onafhankelijk
100% gratis
Vragen? 088 3232 032

Wat is het verschil tussen downloaden en uploaden?

Maandag 8 Oktober 2018
Laatste update: Woensdag 16 Maart 2022 5 minuten en 6 seconden leestijd

Wat is het verschil tussen downloaden en uploaden?

Wanneer jij op onze site internet vergelijkt, zie jij de downloadsnelheid en uploadsnelheid wel eens staan. Vraag je je dan ook af wat uploaden en downloaden precies is? En wat is het verschil tussen downloaden en uploaden? Wij zullen je eerst uitleggen wat downloaden en uploaden is. Als we dat weten kunnen we het verschil uitleggen. Waarschijnlijk ben je zelf al dagelijks onbewust bezig met het downloaden en uploaden van bestanden. Bijvoorbeeld met het thuiswerken, met het streamen van je favoriete films op Netflix en met het Videobellen met je familie. Maar waarom ben jij dan al bezig met down- en uploaden? Na het lezen van onze uitleg wordt dit duidelijk.

Downloaden

In dit bericht over downloaden en uploaden starten we met het uitleggen wat downloaden is. Heel simpel gezegd is downloaden het binnenhalen van digitale informatie. Dit kun je doen met je pc, tablet, maar bijvoorbeeld ook via je smartphone of Smart tv. Je kunt bijvoorbeeld documenten downloaden uit je email, maar dit kan ookh het bekijken van een video van YouTube zijn of het downloaden van een nieuwe app op je smartphone zijn. 

Tegenwoordig bekijken we ook veel berichtjes op social media en krijgen we veel berichtjes binnen via WhatsApp. Dit valt ook allemaal onder downloaden.

In het verleden kon je heel makkelijk illegale dingen downloaden zoals films en muziek. Er was ook veel te doen geweest over illegaal downloaden. Sinds 2014 is er een downloadverbod van kracht. Dit verbod houdt in dat het downloaden van films, series en muziek waar auteursrechten op rusten verboden is. Wanneer je toch illegaal download, kun je een downloadboete toegestuurd krijgen.

Gelukkig zijn er tegenwoordig hele mooie alternatieven waarbij je bijvoorbeeld maar een klein bedrag hoeft te betalen om films te kijken en muziek te luisteren. Een voorbeeld hiervan is Spotify waar je tegen een vergoeding muziek kunt downloaden of zelfs gratis kunt luisteren wanneer je kiest voor reclames tussendoor. Ook wanneer je een serie kijkt via Netflix of Videoland is dit een vorm van downloaden. Tegenwoordig zijn er steeds meer van dit soort streamingdiensten, zelfs voor alle programma’s die op tv komen, zoals NLZIET. Wij hebben een hele mooie streamingdiensten pagina waarop je kunt kijken welke streamingdiensten er allemaal zijn, wat je er precies op kunt kijken en hoe duur deze diensten zijn.

Nu je weet wat downloaden is, is het misschien ook iets duidelijker wat de downloadsnelheid is. Dit is namelijk de snelheid waarmee apparaten de gestuurde data van het internetnetwerk kunnen halen.

Uploaden

Naast downloaden kun je ook uploaden. Ook voor uploaden is er een simpele uitleg, dit is namelijk het verzenden van bestanden of andere gegevens van jouw computer, tablet of smartphone naar een andere computer (server). Wanneer je gaat uploaden verstuur je bestanden via het internet.

De meesten mensen zijn dagelijks aan het uploaden, zonder dat ze dit misschien doorhebben. Denk hierbij aan het versturen van een email of een whatsapp berichtje of aan het plaatsen van een foto op Facebook of Instagram. Ook het overzetten van bestanden vanaf een externe gegevensbron, zoals een digitale camera, naar een computer valt onder uploaden.

Alles wat je download, kun je in principe ook uploaden. Je kunt op heel veel manieren uploaden, maar het werkt overal hetzelfde. Je verzendt namelijk altijd data met uploaden, alleen waar je data naartoe verzendt kan verschillen.

We weten nu wat downloaden, downloadsnelheid en uploaden zijn. De uploadsnelheid spreekt nu ook voor zich. Dit is namelijk de snelheid waarmee je je gegevens kun sturen. Zowel de up- en downloadsnelheid worden weergegeven in Mbit/s. Afhankelijk van welke vorm van internet je ontvangt zul je vaak zien dat de downloadsnelheid hoger is dan de uploadsnelheid. Dit komt omdat je nu eenmaal meer downloadt dan dat je upload. Heb je glasvezel internet? Dan zul je zien dat beide internetsnelheden gelijk zijn.

Ben je benieuwd welke internetsnelheid je nu echt nodig hebt? Lees dan ons kennisbankbericht Internetsnelheid; hoeveel Mbit/s heb je nodig? Waarin we je daar meer uitleg over geven.

Het zou kunnen zijn dat een andere internetsnelheid toch beter bij jouw huidige woonsituatie past. Wanneer dit het geval is kun je onze gratis postcodecheck doen. Ga internet vergelijken en ontdek binnen een minuut welke internet providers leverbaar zijn op jouw adres.

Wat is dan het verschil tussen uploaden en downloaden?

Zoals je al hebt kunnen lezen is het grootste verschil tussen downloaden en uploaden het verzenden of ontvangen van bestanden. Bij downloaden ontvang je bestanden en bij uploaden ga je juist zenden. Wij zullen een aantal situaties schetsen voor een goed overzicht.

Downloaden:

  • Een foto op facebook bekijken;
  • Een mail ontvangen;
  • Een whatsappje ontvangen;
  • Een bestand van het web halen;
  • Een video op Youtube bekijken;
  • Bestanden uit de cloud halen.

Uploaden:

  • Een foto op facebook plaatsen;
  • Een mail versturen;
  • Een whatsappje versturen;
  • Een bestand via het web versturen;
  • Een video op Youtube zetten;
  • Bestanden op de cloud opslaan.

Wat is uploaden op de cloud?

Gebeurde het in het verleden nog wel eens dat je te weinig geheugen had op je laptop of tablet? Dankzij de cloud is dat verleden tijd. Je kunt namelijk al je bestanden, waaronder foto’s en video’s opslaan in de cloud door ze naar de cloud te uploaden. Hierdoor kun je al je gegevens opslaan op een andere plek dan je eigen locatie. Deze plek is vaak onzichtbaar. Het mooie aan deze plek is wel dat je de bestanden die je hier geupload hebt, overal weer kunt downloaden. Wanneer je ze nodig hebt kun je ze dus makkelijk weer uit de cloud downloaden. Het gebruik van een cloud is heel veilig, omdat je gegevens versleuteld opgeslagen worden. Daarbij zijn datacenters heel goed beveiligd tegen hackers.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een Youtube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking