Vrijdag 29 November 2019
Laatste update: Dinsdag 23 Mei 2023 7 minuten en 30 seconden leestijd
Vraag jij je ook wel eens af welke internetsnelheid heb ik nodig? Wanneer je gaat internet vergelijken vliegen de verschillende internet snelheden je om de oren. Maar welke snelheid heb je nu echt nodig? We geven je graag meer duidelijkheid en beantwoorden de volgende vragen:
Voor je verder leest raden we aan eerst je huidige internetsnelheid te meten via onze gratis speedtest. Zo kun je onze uitleg direct vergelijken met je huidige situatie.
Doe hier onze gratis internet speedtest
Eerst even een stukje theorie. We beginnen met de downloadsnelheid, uitgedrukt in Mbit/s, het aantal megabits per seconde. De downloadsnelheid bepaalt hoe snel je bestanden vanaf het internet binnen kunt halen. Het gaat om de snelheid waarmee je bijvoorbeeld een webpagina opent of een filmpje bekijkt op YouTube.
Voor bijna alle internet gebruikers is de downloadsnelheid het belangrijkste.
Dan heb je nog de uploadsnelheid, ook deze wordt uitgedrukt in Mbit/s. Uploaden is het via internet versturen van bestande. Bijvoorbeeld het verzenden van e-mails of het uploaden van een foto op Instagram of Facebook. Ook is dit belangrijk bij videobellen en gamen.
Vaak is de uploadsnelheid die providers bieden lager dan de downloadsnelheid, behalve bij internet via glasvezel. Daar is de up- en downloadsnelheid gelijk.
In onderstaande video vertellen we je alles over de verschillende internet snelheden. De tekst gaat verder onder de video.
Wil je internet thuis afsluiten en vraag je je af: welke internetsnelheid heb ik nodig? Of wat is snel internet? Dat hangt af van wat je met internet doet en hoeveel apparaten er (tegelijkertijd) gebruik van maken. Voor kleine huishoudens kan een relatief lage snelheid nog steeds snel genoeg zijn.
Tot 50 Mbit/s
De meeste providers leveren momenteel internet vanaf 30 Mbit/s tot 50 Mbit/s. Deze internetsnelheid is prima voor een klein huishouden. Het gebruik van een televisie, 2 laptops of computers en 2 mobiele telefoons tegelijk is geen probleem. Als je meerdere televisies of computers tegelijkertijd wilt gebruik raden we aan de snelheid te verhogen.
Ontdek internetpakketten tot 50 Mbit/s
Tot 100 Mbit/s
Bestaat je huishouden uit 3 of meer personen? Maak je veel gebruik van internet (ook voor thuiswerken) of duurt downloaden je vaak wat te lang? Dan is dit een geschikte internetsnelheid voor jou. Tip! Kies ook voor minimaal hiervoor als je thuis kinderen hebt die ruzie maken over het internet.
Ontdek internetpakketten tot 100 Mbit/s
Tot 300 Mbit/s
Woon je in een studentenhuis of deel je je internet verbinding? Dan is een internetsnelheid tot 300 Mbit/s geschikt voor jou. Houd er wel rekening mee dat je regelmatig maar 50% van de internetsnelheid daadwerkelijk kunt gebruiken. Sommige apparaten kunnen simpelweg niet sneller, terwijl je daar wel voor betaalt.
Ontdek internetpakketten tot 300 Mbit/s
500 Mbit/s tot 1 Gbit
Supersnel internet, maar de vraag is hoeveel je het gaat gebruiken. Bij 1 Gbit heeft je computer vaak niet eens de capaciteit om die snelheid te benutten. Een hogere internetsnelheid dan 500 Mbit/s is vaak een utopie.
Ook is een snelheid hoger dan 500 Mbit/s niet bij alle huishoudens in Nederland haalbaar. Wil je echter écht alles uit je internetsnelheid halen, game je bijvoorbeeld veel met meerdere mensen tegelijk? Dan is het de moeite waard voor een gigapakket te kiezen als dat bij jou beschikbaar is.
Ontdek internetpakketten tot 1000 Mbit/s
De maximale snelheid van het internet is niet overal gelijk en verschilt per aansluiting. Ontdek hieronder welke maximale snelheid op jouw adres mogelijk is.
Mbps staat voor megabit per seconde. Het geeft de maximale snelheid aan voor het downloaden (ontvangen) en uploaden (versturen) van bestanden.
Andere manieren om het aantal Mbps uit te drukken zijn Mbit/s en Mb/s. Zie je de termen Mbps, Mbit/s en Mb/s staan? Dan is het belangrijk om te weten dat deze termen dezelfde betekenis hebben. Ze staan allemaal voor het aantal mbit per seconde, oftewel de snelheid van je internet.
Mb (kleine letter b) wordt soms verward met MB (hoofdletter B). Ze betekenen echter iets anders en hebben een andere waarde. Zo staat Mb voor megabit en MB voor megabyte.
Het grote verschil tussen deze twee eenheden is de factor 8:
1 megabyte (MB) = 8 megabit (Mb)
Als je regelmatig bestanden downloadt, dan zie je daar vaak bij staan hoeveel MB het bestand is. Hoe snel je het bestand download is afhankelijk van de snelheid van je internet abonnement, oftewel Mbps.
Wil je uitrekenen hoeveel MB’s per seconde je kunt downloaden met een bepaalde snelheid? Dan kan dat dus door je Mbps door 8 te delen.
Heb je bijvoorbeeld een internet abonnement van 50 Mbps? Dan houdt dit in dat je 50:8 = 6,25 MB per seconde kunt downloaden. Download je een bestand van 25 MB (bijvoorbeeld een Powerpoint presentatie), dan zal dit 4 seconden duren.
Heb je een internet abonnement van 100 Mbps? Dan is het bestand in slechts twee seconden binnen (100:8 = 12,5 MB per seconde).
Mb (kleine letter b) wordt soms verward met MB (hoofdletter B). Ze betekenen echter iets anders en hebben een andere waarde. Zo staat Mb voor megabit en MB voor megabyte.
Het grote verschil tussen deze twee eenheden is de factor 8:
1 megabyte (MB) = 8 megabit (Mb)
Als je regelmatig bestanden downloadt, dan zie je daar vaak bij staan hoeveel MB het bestand is. Hoe snel het bestand gedownload is, is afhankelijk van de snelheid van je internet abonnement, oftewel Mbps.
Wil je uitrekenen hoeveel MB’s per seconde je kunt downloaden met een bepaalde snelheid? Dan kan dat dus door je Mbps door 8 te delen.
Heb je bijvoorbeeld een internet abonnement van 50 Mbps? Dan houdt dit in dat je 50:8 = 6,25 MB per seconde kunt downloaden. Download je een bestand van 25 MB (bijvoorbeeld een Powerpoint presentatie), dan zal dit 4 seconden duren.
Heb je een internet abonnement van 100 Mbps? Dan is het bestand in slechts twee seconden binnen (100:8 = 12,5 MB per seconde).
Omrekenen: Mbps to MB/s tabel
We helpen je graag een handje met onderstaande tabel voor de meest voorkomende snelheden. Hierbij zie je Mbps (megabit per seconde) naar MB/s (megabyte per seconde). Met andere woorden het aantal Mbit to Mbps. Zo krijg je in één oogopslag een beeld van wat je per seconde aan data kunt binnenhalen.
Het gebruik van hoeveel mbps is normaal voor wifi of een vaste aansluiting? Natuurlijk is het afhankelijk van jouw gebruik om in te schatten wat een goede internetsnelheid is. Nog even een korte samenvatting.
Woon je met één of twee personen in een woning? Ben je niet constant aan het downloaden en kijk je graag een serie via Netflix? Dan kom je met een internet abonnement van 50Mbit/s een heel eind.
Ben je een gamer, luister je naar Spotify en wordt er een film op Videoland gekeken? En dat allemaal tegelijkertijd op meerdere apparaten? Dan kun je wel wat meer snelheid gebruiken. In dat geval raden we je een internet abonnement vanaf 100Mbit/s aan.
De leidraad voor je keuze is het internetgebruik in huis. Hoe meer gebruik, hoe hoger de internetsnelheid die je nodig hebt. Kortom, het antwoord op de vraag ‘Hoeveel Mbps is snel’, heeft geen eenduidig antwoord. Het is afhankelijk van je persoonlijke situatie.
Naast de snelheden waarmee providers adverteren is het belangrijk dat je de mogelijkheden op jouw adres kent. Het kan per adres verschillen welke snelheid haalbaar is.
Een pakket van 1000 Mbit/s nemen is onzin als je verbinding maximaal 500 Mbit/s biedt. Je ontvangt dan nooit meer dan 500 Mbit/s. Ben je benieuwd welke mogelijkheden voor internet en tv er zijn op jouw adres? Je checkt dit gemakkelijk en snel met onze gratis postcodecheck.
Voer eerst je postcode en huisnummer in. Je ziet dan direct welke verbindingen en welke internetsnelheid mogelijk is op jouw adres. Daarnaast zie je welke internet providers leveren op jouw adres. Ook zie je of anderen in jouw buurt een betere snelheid halen met een andere provider.
De gemiddelde internetsnelheid in Nederland ligt tussen de 100 en 120 Mbps. Deze snelheid is de afgelopen jaren flink gestegen, onder andere door de opkomst en uitbreiding van nieuwe technieken zoals glasvezelinternet.
Naar verwachting zal de gemiddelde internetsnelheid in Nederland in 2022 en de opvolgende jaren verder stijgen door de ontwikkelingen van het glasvezelnetwerk. Sneller internet wordt bovendien steeds belangrijker, omdat we steeds meer apparaten connecten met internet.
Nieuw internet abonnement afsluiten? Bekijk dan hier de beste aanbieding van dit moment.