Vrijdag 10 November 2023 4 minuten en 4 seconden leestijd
Dual sim betekent eigenlijk niet meer dan dat je dubbele (dual), ofwel twee, simkaarten gebruikt. Dat betekent dat je mobiele telefoon effectief twee telefoonnummers heeft. Dit kan in sommige gevallen erg nuttig zijn, omdat je dan geen twee telefoons nodig hebt om toch twee telefoonnummers te kunnen gebruiken. Dat scheelt gedoe, maar ook simpelweg kosten doordat je niet twee toestellen hoeft te kopen.
Uiteraard moet je wel altijd goed opletten dat je met het juiste telefoonnummer belt of sms’t. In de instellingen van je telefoon kun je een van de simkaarten kiezen als het ‘hoofdtelefoonnummer’. Bij de meeste telefoons kun je eenvoudig schakelen tussen de twee telefoonnummers
De mees voorkomende reden om te kiezen voor dual sim is om privé en zakelijke telefoonnummers te scheiden, maar toch maar één telefoon mee te hoeven nemen. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt door ondernemers of door werknemers die veel bellen. Zo kun je zowel zakelijke- als privé-relaties bereiken, en zij jou, met één telefoon.
Een andere goede reden voor dual sim is wanneer je veel op reis bent, met name wanneer dat vaak buiten de EU is. De kosten voor bellen en data kunnen flink oplopen in het buitenland. Het kan daardoor handig zijn om een extra simkaart te nemen in een ander land, zeker wanneer je vaak naar hetzelfde land reist. Je ziet bijvoorbeeld dat dit veel gebruikt wordt door mensen met familie in Turkije, Marokko, de Nederlandse Antillen of Indonesië.
Lees ook: Roaming - welke landen horen bij de EU?
Ja, niet iedere telefoon is geschikt voor twee simkaarten. Je moet dus wel kiezen voor een telefoon waarin je twee simkaarten kan plaatsen.
Er bestaat echter een nieuwe techniek, waardoor je niet meer twee fysieke simkaarten nodig hebt om gebruik te kunnen maken van dual sim functionaliteiten. Deze techniek noemen we eSIM, waarbij er als het ware een extra telefoonnummer op je telefoon wordt geïnstalleerd (om het even heel simpel uit te leggen). Meestal is dit niet moeilijker dan het scannen van een QR-code en het verifiëren van je gegevens.
Telefoons waarbij dual sim (fysiek of met eSIM) mogelijk is zijn bijvoorbeeld:
Steeds meer telefoons bieden de mogelijkheid om middels eSIM gebruik te maken van dual sim, zodat er geen fysieke aanpassing aan de telefoon meer nodig is hiervoor. Let er wel op dat, hoewel het steeds vaker voorkomt, niet alle providers een abonnement via eSIM aanbieden. Providers die wél eSIM abonnementen aanbieden zijn:
Je kunt eSIM afnemen als een abonnement mét telefoon, maar als je het wilt gebruiken als tweede telefoonnummer, dan is een sim only natuurlijk een betere oplossing. Als je al een telefoon hebt die dual sim ondersteunt is dat natuurlijk sowieso een goedkopere optie.
Vergelijk sim only abonnementen
Ja, wanneer je gebruik wilt maken van dual sim heb je twee abonnementen nodig. Een telefoonnummer is nu eenmaal gekoppeld aan een abonnement en om er twee tegelijk te kunnen gebruiken zijn dus twee abonnementen nodig.
Uiteraard is het ook mogelijk om te bellen en data te gebruiken via prepaid wanneer je geen maandelijkse abonnementskosten wilt. Ook bij prepaid krijg je immers een simkaartje. Wil je echter een prepaid via eSIM? Dan is dat op dit moment (eind 2023) alleen mogelijk bij Simyo. Mogelijk volgen later nog andere providers.
Wanneer je voor dual sim kiest om zakelijk en privé te kunnen scheiden, dan is het natuurlijk fijn om je zakelijke telefoonnummer uit te kunnen zetten. Denk bijvoorbeeld de avonden en weekend. Dan is het echter wel zo handig als je je privénummer nog steeds kunt gebruiken. Gelukkig kun je eenvoudig een van de netwerken uitzetten. Hoe doe je dat?
Telefoonnummer dual sim uitzetten iPhone:
Telefoonnummer dual sim uitzetten Android