100% onafhankelijk
100% gratis
Vragen? 088 3232 032

Wat is een modem?

Dinsdag 3 Juli 2018
Laatste update: Vrijdag 4 Maart 2022 3 minuten en 31 seconden leestijd

Wat is een modem?

Tegenwoordig is het heel normaal om internet te hebben en we gebruiken het voor steeds meer dingen. Denk aan thuiswerken en gamen, of zelfs aan slimme apparaten in huis. Als de verbinding heel traag is of verbroken wordt hebben we meteen een probleem. Maar hoe ontstaat die internetverbinding? Om te internetten heb je een modem nodig. Een modem zorgt er namelijk voor dat het binnenkomende signaal van je internetprovider wordt omgezet in een internetsignaal. Alle apparaten die onderdeel zijn van het netwerk dat je gebruikt, spreken een digitale taal en het modem is daar de vertaler van. Wanneer je het binnenkomende internetsignaal direct op je computer zou zetten, dan zou deze daar niets mee kunnen, daar is een modem voor nodig.

Het modem zorgt er dus voor dat de signalen van jouw internetproviders vertaald worden in een internetverbinding die je router kan gebruiken voor het versturen van signalen. Door het modem heb je dus eigenlijk toegang tot het web. Het modem zorgt er ook weer voor dat het signaal vanuit je huis naar je internetprovider gaat. Het heen en weer vertalen is verwerkt in de naam modem, dit is namelijk een samentrekking van de woorden modulator en demodulator.

Welke modems zijn er?

Er zijn drie soorten modems, namelijk een kabel-modem, een DSL-modem, een glasvezel-modem. Deze modems werken via verschillende kabelmediums die afhankelijk zijn van je internetprovider. Van de meeste internetproviders ontvang je een modem bij je internetaansluiting. Wanneer je toch liever zelf een modem koopt zul je merken dat je vooral kabelmodems in de winkel vindt. Aanbieders van glasvezelinternet stellen vaak verplicht dat je gebruik maakt van het modem dat zij bieden. Let erop bij het kopen van een modem dat je voor het juiste type kiest en dat deze compatibel is met de download- en uploadsnelheid van jouw internetabonnement.

Modem en router in één

Wanneer jij gebruik wilt maken van het internet met bijvoorbeeld je laptop, heb je aan alleen een modem niet genoeg. Naast het modem heb je ook nog een router nodig. Daarmee kun je meerdere internetverbindingen maken met één internetaansluiting. De router maakt het mogelijk voor apparaten op het thuisnetwerk om verbinding te maken met het internet. De router verdeelt het internetsignaal ook over meerdere apparaten. In een huishouden wordt een router aangesloten op het modem, tenzij je een modem en router in een hebt ontvangen. Een modem verstuurt het internetsignaal van de provider door naar de router en de router zet dit om in een bruikbaar wifi signaal voor jou.

Waarschijnlijk heb je thuis maar één kastje staan. Dit komt omdat veel internetproviders tegenwoordig een modem en router in één leveren. De router is dan ingebouwd in het modem. Dat scheelt jou weer installeren en ruimte. Je plaatst het modem op het punt waar het internet je huis binnenkomt. In veel gevallen is dit in de meterkast. Het nadeel daarvan is dat dit vaak niet de meest centrale plek in huis is, waardoor je internetverbinding zwakker kan worden. Een ander nadeel is dat de kwaliteit van het internet slechter kan worden naar mate je meer apparaten aansluit.

Gelukkig is er een oplossing voor om de internetkwaliteit in huis overal hoog te houden. Je kunt namelijk een wifi repeater plaatsen of kiezen voor een losse router. Een wifi repeater zorgt ervoor dat je overal in je woning een sterk wifi signaal ontvangt. De repeater vangt het signaal van de router op en herhaalt dit. Hierdoor wodt het signaal dat de repeater ontvangt, nog een keer verzonden.

Bijna alle internetproviders bieden een gratis modem aan bij hun abonnement. Ben je benieuwd welke providers op jouw adres leverbaar zijn en welke snelheden zij kunnen halen? Je kunt dan nu bij ons de gratis postcodecheck doen om de internetaanbieders te vergelijken die leverbaar zijn op jouw adres.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een Youtube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.

 

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking