Donderdag 8 Februari 2024 3 minuten en 58 seconden leestijd
Wanneer je in Nederland een mobiel telefoonabonnement of sim only af gaat sluiten is er zeer veel keuze uit verschillende providers. De verschillen lijken vaak groter dan ze zijn, want in werkelijkheid zijn er slechts drie providers in Nederland die een eigen netwerk hebben. De rest maakt gebruik van één van deze netwerken. Hierbij maken we onderscheid tussen MNO’s, MVNO’s en dochterproviders, maar hoe werkt dit en welke provider gebruikt welk netwerk?
Het opzetten van een nieuw netwerk kost enorm veel geld, maar ook veel moeite. Sterker nog, het is op dit moment zelfs onmogelijk om een eigen netwerk op te zetten. Om een netwerk op te kunnen zetten moet je namelijk een frequentieblok kopen van de overheid. Op dit moment zijn alle frequentieblokken echter verkocht en er kan daarom pas een nieuw netwerk komen als een van de bestaande netwerken vrijkomt en opnieuw geveild wordt.
Dit zorgt ervoor dat providers allemaal gebruikmaken van het netwerk van een van de grote drie: KPN, VodafoneZiggo en Odido. Voorheen waren dit er vier met T-Mobile en Tele2 die eigen een apart netwerk hebben, maar inmiddels zijn gefuseerd tot Odido. Hoe de providers echter precies gebruikmaken van zo’n netwerk is afhankelijk van de constructie.
Een MNO is een Mobile Network Operator. Heel simpel gezegd is dit dus de beheerder van het netwerk. Zoals hierboven al gezegd bestaan er in Nederland slechts 3 MNO’s anno 2024: KPN, VodafoneZiggo en Odido.
MVNO is een Mobile Virtual Network Operator en hiermee wordt een provider bedoeld die het netwerk van een van de MNO’s huurt om haar diensten te kunnen leveren aan klanten. Zij hebben dus geen eigen netwerk. Daarmee zijn in feite alle providers in Nederland, buiten KPN, Vodafone en Ziggo een zogeheten MVNO.
Wat betreft deze MVNO’s is er nog wel eens verwarring met een dochterprovider. Hoewel dit vaak gedacht wordt, is dit niet hetzelfde. Een dochterprovider is een provider die onderdeel is van dezelfde onderneming als een van de grote drie providers, maar zich vaak richt op bijvoorbeeld een andere doelgroep of een andere focus heeft. Een MVNO is niet per definitie een dochterprovider, vaak zijn dit namelijk zelfstandige ondernemingen die huur betalen voor het gebruik van het netwerk. Een dochteronderneming is wel een MVNO, maar een MVNO is niet per se een dochteronderneming.
Over het algemeen is een MVNO goedkoper dan de hoofdprovider. Ze hebben minder kosten en kunnen daardoor scherpere prijzen bieden. Daar zitten echter ook nadelen aan, want een MVNO heeft vaak een mindere goede (technische) klantenservice en niet de nieuwste technologie. Zo heeft op dit moment vrijwel geen enkele MVNO toegang tot 5G. Ook kunnen eventuele problemen en storingen langer duren, omdat de hoofdprovider altijd haar eigen diensten zal prioriteren boven die van een MVNO.
Wil je simpelweg het goedkoopste mobiele abonnement, dan is het vaak slimmer om voor een MVNO te kiezen. Wil je het snelste netwerk en de beste klantenservice? Doorgaans ben je dan beter af bij één van de grote drie.
Er zijn een aantal mobiele providers die hun diensten leveren via het netwerk van KPN. Dit zijn momenteel (januari 2024) de volgende providers:
Bekijk de KPN dekkingskaart
Vodafone is wel een bekend netwerk natuurlijk, maar van de drie providers maken hier de minste andere providers gebruik van. Voor het Vodafone netwerk zijn dit:
Bekijk de Vodafone dekkingskaart.
Odido bestond voorheen uit twee providers: T-Mobile en Tele2. Was je dus klant bij één van deze partijen, dan maak je nu sowieso gebruik van het Odido netwerk. Er zijn echter nog een aantal andere providers die hiervan gebruik maken:
Bekijk de Odido dekkingskaart.
Ben je op zoek naar het abonnement dat het beste past bij jouw wensen? Dan is het altijd een goed idee om eerst providers te vergelijken. Nu je weet welke providers gebruikmaken van welk netwerk wordt de keuze daarmee hopelijk een beetje makkelijker. Vergeet niet dat er voor veel providers ook combivoordeel mogelijk is. Dit betekent dat je korting of andere voordelen krijgt wanneer je zowel je mobiele abonnement als internet thuis afneemt bij dezelfde provider. Bekijk hiervoor onze pagina over combivoordeel.